E: mail@carlashobby.com   |    Whatsapp: 06 186 09 860   |     |  

sjuumke-trekke

€2,50
Exclusief BTW
Voorraad status: Op voorraad
Aflever Status: opdracht ontvangen
Hoeveelheid
 
limburg-streekproducten-sjuumke-trekke

Sjuumke trekke

Wie kent het niet, een nostalgisch product dat zeker niet mag ontbreken als Limburgs geschenk. Sjuumke trekke kent talloze benamingen binnen de Limburgse grenzen: sökkerpaek, klitswater, kloterwater, paeksokker, sökkerbeerke, houtkokebeerke, houtkookwater, staafklets of gewoon klets.

Dropwater, oftewel het snoep van de arme mensen, zeiden de mensen vroeger. Een snoepje dat uit armoede is ontstaan. Een flesje met zoethout en laurierdrop dat verder gevuld moet worden met water. Door flink te schudden ontstaat bovenop het dropwater een dikke laag lichtbruin, bitterzoet schuim dat je kunt opzuigen. Je krijgt dan heerlijk zwart dropwater. Goed voor de maag en voor de stem. U kunt het flesje heel vaak bijvullen en heeft er wekenlang plezier van. Wie gaat u verrassen met dit nostalgisch streekproduct?

Wist u dat

-Ze in Sittard oukouk tegen sjuumke trekke zeggen. Teun Hermans heeft er zelfs een liedje over gemaakt met als titel: "oukouk, oukouk doog 't in de flesj en klotsj, klotsj, klotsj.

- Ze in België kalissensap zeggen en in Noord-Brabant noemen ze het ook wel poeliepek.

- Wij het sjuumke trekke in een nieuw jasje hebben gestoken. Het zit in een leuk plastic flesje met trekdop en op het etiket staat in het Limburgs vermeld 'wat se doon mos'.

Tips voor het gebruik

Waat se doon mos: eers de fles toet boave aan ut etiket mit water volle. Dan sjodde toetdet ut sjoem wit is en sjtevig. Den kenns se sjuumke trekke.

Ingrediënten

Zoethout, laurierdrop

Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.